Pascha

Składniki:
  • 1,5 litra mleka świeżego 3,2%
  • 600 ml gęstej kwaśnej śmietany DELISSE
  • 6 jajek POLSKA KURKA
  • 1 laska wanilii
  • 150 g miękkiego masła LES CROISES
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g rodzynek TABLIER BLANC
  • 100 g żurawiny TABLIER BLANC
  • 50 g płatków migdałów TABLIER BLANC
  • likier Cointreau
Sposób przygotowania:
  1. Rodzynki i żurawinę zalać likierem i odłożyć do nasączenia.
  2. Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przeciąć na pół, wybrać ziarenka i dodać do mleka. Pozostałą część wanilii również dodać do mleka.
  3. Jajka zmiksować ze śmietaną na gładką masę i powoli wlewać na gotujące się mleko. Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut,  co jakiś czas delikatnie mieszając.  Na powierzchni powinny pojawić się grudki sera.  Z masy wyjąć laski wanilii.
  4. Durszlak wyłożyć gazą złożoną 4 razy i przecedzić przez nią ser. Ser pozostawić na sicie na około2,5 godziny. Po tym czasie związać boki gazy i delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  5. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodawać do niej ser, łyżka po łyżce, cały czas miksując do powstania gładkiej masy.
  6. Do masy dodać odsączone z likieru bakalie, płatki migdałów, skórkę z cytryny, oraz skórkę pomarańczową. I delikatnie wmieszać.
  7. Gotową masę przełożyć  do naczynia wyłożonego gazą. Może to być specjalna forma na paschę, lub zwykła doniczka.
  8.  Masę docisnąć, zawinąć boki gazy do środka i przykryć talerzykiem. Chłodzić całą noc w lodówce.
  9. Następnego dnia, zdjąć talerzyk. Do paschy przyłożyć paterę i obrócić formę do góry dnem. Delikatnie zdjąć gazę. Udekorować ulubionymi bakaliami i orzechami.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek