Składniki:
- 1,5 litra mleka świeżego 3,2%
- 600 ml gęstej kwaśnej śmietany DELISSE
- 6 jajek POLSKA KURKA
- 1 laska wanilii
- 150 g miękkiego masła LES CROISES
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
- 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 100 g rodzynek TABLIER BLANC
- 100 g żurawiny TABLIER BLANC
- 50 g płatków migdałów TABLIER BLANC
- likier Cointreau
Sposób przygotowania:
- Rodzynki i żurawinę zalać likierem i odłożyć do nasączenia.
- Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przeciąć na pół, wybrać ziarenka i dodać do mleka. Pozostałą część wanilii również dodać do mleka.
- Jajka zmiksować ze śmietaną na gładką masę i powoli wlewać na gotujące się mleko. Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Na powierzchni powinny pojawić się grudki sera. Z masy wyjąć laski wanilii.
- Durszlak wyłożyć gazą złożoną 4 razy i przecedzić przez nią ser. Ser pozostawić na sicie na około2,5 godziny. Po tym czasie związać boki gazy i delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodawać do niej ser, łyżka po łyżce, cały czas miksując do powstania gładkiej masy.
- Do masy dodać odsączone z likieru bakalie, płatki migdałów, skórkę z cytryny, oraz skórkę pomarańczową. I delikatnie wmieszać.
- Gotową masę przełożyć do naczynia wyłożonego gazą. Może to być specjalna forma na paschę, lub zwykła doniczka.
- Masę docisnąć, zawinąć boki gazy do środka i przykryć talerzykiem. Chłodzić całą noc w lodówce.
- Następnego dnia, zdjąć talerzyk. Do paschy przyłożyć paterę i obrócić formę do góry dnem. Delikatnie zdjąć gazę. Udekorować ulubionymi bakaliami i orzechami.