- 6
- 30 minut
Składniki:
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek BIO VILLAGE
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 puszki białej fasoli NOTRE JARDIN
- 1 litr bulionu warzywnego
- ½ szklanki śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 6 plasterków szynki włoskiej SAINT-AZAY
- 6 jajek POLSKA KURKA
- ½ szklanki śmietany 36%
- 2 łyżeczki chrzanu RUSTICA
- rozmaryn
- płatki chili
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć na średnim ogniu kilka minut. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę, smażyć kolejne kilka minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać fasolę odsączoną z zalewy, chwilę przesmażyć i zalać wszystko bulionem. Gotować 15 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Jajka ugotować na twardo.
- Śmietanę ubić, a następnie dodać chrzan i delikatnie wymieszać.
- Szynkę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z funkcją grzałki tak, żeby szynka stała się chrupiąca.
- Zupę podawać z chrzanową śmietaną, ugotowanymi jajkami, posiekanym rozmarynem oraz płatkami chili.