Składniki:
- 100 g roszponki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 małej cebuli
- 3 jajka POLSKA KURKA
- 100 g tuńczyka w oliwie PECHE OCEAN
- garść czarnych oliwek RUSTICA
- 1 łyżka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano RUSTICA
- sól i świeżo mielony pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić na 4 części.
- Oliwki przekroić na pół, pomidory na ćwiartki.
- Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Na talerzu ułożyć roszponkę, pomidory, cebulę, jajka, tuńczyka i oliwki. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, polać oliwą z oliwek.
- Przyprawić oregano, solą i pieprzem.
- Podawać ze świeżym pieczywem.